Hvordan vælger du, hvilke blomster du skal plante i haven?

0
930

Når haven skal friskes op eller beplantes, er der mange muligheder, som du bør overveje.

Vil du have frugttræer og buske, som du kan få frugter fra? Vil du have smukke haveblomster eller måske fokusere mere på græsplæne til haveaktiviteter? Hvis du skal være helt ærlig, er du så typen, der har tid og overskud til at lægge mange timer i haven hver eneste uge, eller skal det være en lidt nemmere løsning, hvor haven kan forblive smuk, uden at du behøver at lægge ret meget arbejde i det? Vil du have grøntsagsbede eller rene pynteblomster? Er haven stor nok til store grantræer, eller bør du sigte efter lidt mindre planter? Og hvad med jordkvaliteten i haven? Hvad kan der egentlig gro i den?

På siden her kan du læse meget mere om, hvilke planter passer bedst til dig og din have.

Hvad gror bedst i jorden i din have?

Når du er på besøg hos andre mennesker og ser deres haver, så er det som om nogle af dem ganske simpelt lever bedre end andre. Nogle haver virker enormt frodige og bare det grønnere end andre, hvor selv en græsplæne kan se ud til at være nær sit endeligt.

Det kan skyldes det antal timer ejeren af haven lægger i plantepasning, men det kan ganske simpelt også være jordens skyld. Det danske land byder nemlig på mange forskellige jordtyper, der alle har en indflydelse på, hvor godt dine planter kan gro. Der findes de meget sandede jorde, eller de lerede og tunge, og der findes jordtyper, hvor vandet binder bedre og dermed er fugtigere.

Det er derfor meget vigtigt, at noget af det første, du undersøger, inden du indkøber dine næste haveblomster, er hvilken type jord du har i haven – og hvilke planter, der vil trives i den.

Afgrøder og bæredygtighed

Har man en smule tid tilovers og en smule grønne fingre, så kan man dyrke de mest fantastiske grøntsager i haven. Det er nemt at dyrke sine egne grøntsager, og det behøver ikke at fylde ret meget.

Hvis du dyrker dine egne grøntsager i haven, kan du få økologiske og bæredygtige afgrøder året rundt. Det er hyggeligt og smager lidt ekstra af luksus at spise egne hjemmeopgravede kartofler til grillmiddagen en sommeraften, men det er også vigtigt at huske på, at det kræver pasning, og at jorden igen har en indflydelse på, hvor indbringende dit plantebed vil være.

Pynt eller praksis

Når du indkøber de nye planter til haven, så kan det være en god idé at overveje, hvad du egentlig vil bruge haven til.

Har du lyst til at have en have fyldt med frugttræer og buske, hvor du kan plukke indholdet til sommerdesserter og smoothies? Skal haven udelukkende være æstetisk smuk og derfor fyldes med farverige blomster og eksotiske planter? Eller skal den i virkeligheden være mere simpel og have store åbne flader til haveaktiviteter og leg?

Frugttræer kan være fantastiske og indbringende, men træer gror langsomt og kan også tiltrække mange insekter, så det er vigtigt at overveje inden investeringen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her