Hækkeklipper

0
3968

En hækkeklipper er uundværlig, hvis du ønsker dig en altid veltrimmet og pæn hæk. Heldigvis er den gamle hækkesaks sendt på pension og erstattet af elektriske og benzindrevne hækkeklippere, der fås i et utal af udformninger. Så uanset hvilken type hæk du har omkring din grund, kan du finde den helt rigtige hækkeklipper her hos husoghaveliv.dk. Du kan læse mere om hækkeklippere efter produktoversigten.

1.499,00 DKK
Læs mere »

Indholdet af denne tabel er reklame

Tidligere var det god stil at have klippet hækken inden Skt. Hans. Så var der noget, der kunne brændes af på Skt. Hansbålet. Dengang var det en noget mere besværlig og omstændelig proces at klippe hækken. Det foregik manuelt med hækkesaksen, der lignede en rigtig saks – bare meget større og kraftigere, så den var i stand til at klippe både kviste og smågrene over.

Der findes stadig enkelte steder rundt om i landet, hvor der er en uskreven regel om, at hækken skal klippes inden Skt. Hans. Men for de fleste husejere er hækkeklipning noget, der hører til i sommerferien. Heldigvis er det ikke så besværligt, som det var engang. For i dag er hækkeklipperen motoriseret – ganske som mange andre af hus- og haveejerens uundværlige redskaber.

Hvad er en hækkeklipper?

En hækkeklipper er et el- eller benzindrevet haveredskab, der består af en klinge med to skær, hvoraf det ene føres frem og tilbage, så det kan klippe kviste og grene over, i takt med at hækkeklippere bevæges hen over hækken. Den fungerer altså noget nær som en hårtrimmer, blot med den forskel, at der er skær på begge sider af bladet.

Hækkeklipperen kan fås med klinger – også kaldet blade eller sværd – i forskellig længde. Den typiske hækkeklipper har en klinge på omkring 50 til 60 cm. Du kan også få hækkeklippere med kortere klinger. De anvendes oftest til trimning og finklipning af figurformede hække, buske og træer. Ligeledes kan du få hækkeklippere med længere klinger til klipning af meget store og/eller høje hække.

Har du en meget stor hæk, kan det være en fordel at anskaffe en særlig rygsele med et stativ på, som hækkeklipperen kan hænge i under brug. Derved bliver du ikke så træt i armene af at bruge hækkeklipperen, som hvis du udelukkende var nødt til at gå med den selv.

Hvilke typer hækkeklippere findes der?

Den elektriske hækkeklipper er den mest udbredte. Den anvendes af de fleste husejere og fås også i kraftigere modeller, der kan bruges af professionelle havefolk og gartnere.

Men hvor hækkeklipperen tidligere udelukkende var udstyret med en ledning – der oftest krævede meget store kabeltromler eller forlængerledninger, for at nå hele hækken rundt – er det i dag muligt at få batteridrevne hækkeklippere, der er næsten lige så effektive og kan klippe næsten lige så tykke grene over, som den elektriske hækkeklipper.

Alternativet er den benzindrevne hækkeklipper, der oftest er det foretrukne valg blandt professionelle. Lige som den batteridrevne hækkeklipper bliver du uafhængig af ledninger og kan bruge hækkeklipperen overalt. Men samtidig har den benzindrevne hækkeklipper oftest en meget kraftigere motor, hvilket gør det muligt at klippe endnu tykkere grene over, end det er mulig med de elektriske modeller.

Der er dog grænser for, hvor tykke grene selv de benzindrevne modeller kan klare. Så derfor er det ikke ualmindeligt at få brug for andre og mere kraftige redskaber til beskæring undervejs, i takt med at du kommer hele hækken rundt.

Hvad skal jeg se efter, når jeg vælger hækkeklipper

Når du skal vælge den rigtige hækkeklipper til din hæk, skal du først og fremmest vælge en sværdlængde på hækkeklipperen, der passer til hækkens størrelse og hvor mange kræfter du har. Jo længere sværd, jo kraftigere og dermed tungere er hækkeklipperen oftest. En klinge længde på omkring en halv meter er som allerede nævnt det mest almindelige.

Det næste du skal se på, er, hvor sikker hækkeklipperen er. Her er det især vigtigt, at hækkeklipperen er udstyret med en såkaldt dobbelt kontakt, så du ikke får tændt den ved et uheld. Endnu mere sikker er maskinen, hvis den kun kan køre, når du fat i hækkeklipperens håndtag med begge hænder.

Endelig bør du gå efter en hækkeklipper, der er så ergonomisk korrekt som muligt. Derved bliver den nemmere at holde på. Samtidig bliver du ikke træt af at bruge den nær så hurtigt, som hvis håndtag og betjening er placeret, så de efterlader dig i en unaturlig stilling med hænder, håndled og arme.

Hækkeklipperen bør også have en god vægtfordeling, så du ikke belaster armmusklerne unødigt. Det kan også være behageligt, hvis hækkeklipperen har vibrationsdæmpning i håndtagene, så hænder, led og arme ikke udsættes for unødvendige, ensformige rystelser gennem længere tid.

Endelig er der støjniveauet. Selv de batteridrevne hækkeklippere larmer så meget, at du bør bruge høreværn under brugen. Her skal du huske på, at dB(A)-skalaen, som lydstyrke måles i, er logaritmisk. Det betyder, at en forøgelse på 3 dB(A) svarer til en fordobling i lydstyrken. Så selv om der ikke ser ud til at være den store forskel på, at den ene hækkeklipper larmer med 89 dB(A) og en anden model larmer med 92dB(A), så svarer det faktisk til, at sidstnævnte larmer dobbelt så meget som den anden.

Tjek de mange forskellige hækkeklippere ud her øverst på siden. Der er med garanti også en, der passer til netop dit behov.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her